ikona-vcela

Základný postup

Medovina je najstarší alkoholický nápoj ktorý vyrobila samotná príroda. Naučiť sa ju vyrábať doma pre vlastnú spotrebu môžete na školeniach Mgr. B. Tomku. (info v kontaktoch).

Receptov na výrobu medoviny je k dispozícii naozaj veľa a líšia sa hlavne v používaní rôznych príchutí z byliniek,korenín alebo ovocia. Tradičná medovina sa však robí len z medu, vody a kvasiniek. Med si vyberiete sami podľa vlastnej chuti. Aby medovina začala kvasiť treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Presné množstvo záleží od druhu medu a vašej predstavy aká sladká má medovina byť. Vodu s medom necháte zovrieť, aby sa med roztopil a odstránite vzniknutú penu z povrchu. Tento sladký a sterilný roztok ochladíme na 20-25°C a pridáme doň kvasinky. O 24 až 48 hodín by mala medovina začať viditeľne kvasiť, čo bude trvať niekoľko týždňov. Dĺžka procesu záleží od množstva cukru v mede a teplote v miestnosti kde prebieha kvasenie. Konzumovať sa dá už medovinový burčiak.

Ten, kto si medovinu po dokvasení stočí do suda alebo demižóna a uloží si ju do chladu v pivnici sa po čase (cca 1 rok) dočká vyzretej a čírej Tradičnej medoviny.


lista-deliaca-obsahova

Kurz varenia medoviny v BB

Kurz varenia medoviny v BB


lista-deliaca-obsahova

mapa

Farská 28, 949 01 Nitra

Slovenská republika

E-mail: tomka@tomka.sk

Mobil: +421 907 404 989